Depressie

Fysieke en emotionele stress lijken wel onontkoombaar te zijn in het moderne leven. Natuurrampen, aanslagen en algemene onrust, corona schilderen een onzeker beeld van de toekomst, waardoor veel mensen last krijgen van onnodige stress. Maar ook werkdruk of problemen in de gezinssituatie kunnen stress veroorzaken.
Uit onderzoek blijkt dat miljoenen Nederlanders kampen met stress en burn-out achtige verschijnselen. Studies tonen aan dat de Traditionele Chinese geneeswijzen (TCM) aanzienlijk kan bijdragen tot het verminderen van stress.

Het reageren van het lichaam op stress is bedoeld om ons te beschermen. Onze natuurlijke reactie op gevaar of uitdaging kan positief zijn, maar als we het gevoel van intense druk krijgen (overbelasting) of als het gevoel van controle verlies optreedt kan dit omslaan in negatieve stress. Deze “vecht of vlucht” reactie van het sympathische zenuwstelsel komt voor als we reageren op fysieke en mentale veranderingen in ons leven. In de TCM praat je dan over overmatige emotionele stimulatie of onderdrukking die ervoor zorgt dat de qi uit balans raakt of blokkeert.

Studies tonen aan dat er een verband bestaat tussen stress en lichamelijke ziekte. Verhoogde bloeddruk en cortisol aanmaak, evenals een verlaagd immuunsysteem, zijn klachten die optreden wanneer spanning het lichaam beïnvloed. Ook depressie, vermoeidheid, spanningshoofdpijn, buikpijn, hypertensie, migraine, zweren, of colitis worden zijn veel genoemde klachten. Acupunctuur, massage, Chinese kruiden evenals Tai Chi en Qigong oefeningen kunnen stress symptomen verlichten door het vrijgeven van endorfine (een eigen natuurlijke pijnstillers van het lichaam) en het verbeteren van de bloedcirculatie en lymfatische vloeistoffen. Deze verhoogde zuurstoftoevoer verwijdert afvalstoffen uit in het lichaam en verbetert het herstel van klachten. De Chinese geneeswijze vermindert het stresshormoon cortisol, verlaagt de bloeddruk, verlaagt een te hoge hartslag en ontspant spierweefsel. Door Tai Chi en Qigong te beoefenen leer je je stress te reduceren. Het aanleren van deze oefeningen is een belangrijk aspect met het oog op toekomstige stress factoren.

Elk persoon kan een ander spanningssymptoom vertonen afhankelijk van het individuele karakter. Een spanningssymptoom kan zich fysiek manifesteren of mentaal emotioneel. Bij een fysiek symptoom van stress, zoals gespannen spieren en lichaamspijn, vermoeidheid of hoofdpijn is het verleidelijk om cafeïne of een pijnstiller te nemen. Hiermee masker je echter het probleem wat een lange termijnoplossing tegenhoud. Mensen die lijden aan een fysiek symptoom van stress zouden acupunctuur en massage moeten toepassen gezien het hoge succespercentage van deze behandelingen. Emotionele symptomen die goed verholpen kunnen worden door de Chinese geneeskunde zijn prikkelbaarheid, nervositeit, een down gevoel hebben, verdrietig zijn, stemmingswisselingen e.a. Samen met een gezonde voeding en lichaamsbeweging, kan elk spanningssymptoom worden aangepakt met Traditionele Chinese geneeswijzen. Zodra de behandeling begint zullen de symptomen aanzienlijk verminderen. TCM is een geneeswijze die al duizenden jaren bestaat en mensen helpt in balans te blijven of te komen.

Bron: www.Pacific-College.edu
Vertaald door: Owen van der Ridder